Sydney | Commute – Sydney trains

(English text below)

Station met treinOm maar meteen met de deur in huis te vallen; ik ben jullie een filmpje schuldig. De hele week was het te druk in de trein en toen ik eindelijk de kans had om de bank om te klappen en het te filmen, had ik geen zakdoekje bij me. En die is essentieel, want: ieuw 😉 Maar: ik heb wel een filmpje van iemand anders, lang leve YouTube!

De treinen in Sydney zijn een combinatie van NS treinen en de tube in Londen. Ze gaan redelijk snel, zijn dubbeldekkers, stoppen op alle stations, en zijn zowel boven- als ondergronds. Het mooiste moment in de reis naar kantoor is als de trein de brug overgaat. Het station ervoor en erna zijn ondergronds, maar het stuk over de brug is natuurlijk bovengronds. Het water, de haven, Sydney Opera House, dat is elke keer weer geweldig mooi.

St. Peters Station
St. Peters Station

Nu stap ik nog op bij St. Peters, in Newtown. Vanaf woensdag, als ik verhuisd ben naar Surry Hills, is Central mijn station en zal mijn reis naar kantoor ook zeker een kwartier korter zijn. St. Peters is maar een klein stationnetje, er zit net een kiosk waar je vieze koffie (ieuw) en een krant kan krijgen. Op de grotere stations kun je de boodschappen voor een week doen, naar de kapper, je nagels laten doen, spullen afgeven bij de stomerij of de schoenmaker en allerlei soorten maaltijden of snacks kopen. Handig!

Minder handig: op 1 perron komen verschillende treinen. Ik ben al een paar keer compleet de verkeerde richting op gereisd omdat ik een trein te vroeg pakte. Juiste perron, verkeerde trein. Niet zo erg als je naar huis gaat, maar minder als je naar kantoor moet en een afspraak hebt.

Mind the gap
Mind the gap

Grappig zijn de ‘mind the gap’ waarschuwingen over de intercom en op het perron, je waant je bijna in Londen (minus het slechte weer dan ;-)) Nog een overeenkomst met Londen: de treinen zijn hier in de ochtendspits soms zo vol dat je er niet meer bij past. Gebeurde me vanmorgen en dan zit er niets anders op dan wachten op de volgende. Gelukkig komen die in de spits binnen een minuut of 5, maar leuk is anders. Sowieso is staan in de trein `s ochtends een gegeven, een zitplaats kun je vergeten.

En dan natuurlijk dit: het hele omklappen van de bank in de trein. Er zijn verschillende filmpjes te vinden op YouTube, maar deze gast maakt er zoveel werk van dat ik deze met jullie moest delen 😉 Ik vind het zo’n briljante uitvinding dat ik in m’n eerste week een hele treinreis lang de bank heb omgeklapt. En weer terug. En nog eens. En nog een keer. Oeh! En nog eens! Leek wel een Teletubbie 😉

Filmpje!

Zo druk was het vanmorgen..
Zo druk was het vanmorgen…

Je hebt ook bussen in Sydney, maar buiten dat die aan de ‘verkeerde’ kant van de weg rijden – en ik dus ook standaard aan de verkeerde kant sta te wachten waardoor ik dan elke keer weer een sprintje moet trekken als de bus eraan komt – zijn die heel gewoontjes. Dus die zijn verder geen vermelding of foto waard.

Inmiddels ben ik hier alweer bijna 4 weken maar ik verbaas me nog elke dag over mensen, dingen en gewoontes. Daarom komt volgende week maandag deel 2 van ‘Sydney | The List – Things I’ve learned’ online, keep an eye out 😉

Have a great week!

xx Inez

PS: met al het geregel voor het appartement heb ik nog geen kans gehad om op zoek te gaan naar pindakaas. Mijn tijdelijke oplossing? Nutella.

 

Hello trainFirst things first: I owe you guys a movie. It was way too busy in the train this week and when I finally had the chance to film the flipping of the couch, I forgot to bring a handkerchief. And that is absolutely essential, because, well: ieuw 😉 But: I have found a movie by someone else, hurray for YouTube!

The trains in Sydney are a combination between the NS trains in the Netherlands and the tube in London. The trains here go pretty fast, have two floors (just like the red busses in London), stop at all stations and are both above as below ground. The best part of my trip to work is when the train crosses the bridge. The station before and after the bridge are below ground, but the journey on the bridge naturally isn’t. The water, the harbour, the Sydney Opera House; it remains an amazing view.

St. Peters Station
St. Peters Station

Every morning my journey starts at St. Peters in Newtown. However, after tomorrow – when I move into my new apartment in Surry Hills – Central station will be my starting point and getting on there will knock off 15 minutes of my trip. St. Peters is only a small station, it barely has a little shop where you can buy some yucky coffee (ieuw) and a newspaper. The bigger stations however have so many facilities: you can do all your groceries for a week, go to a hair dresser, get your nails done, get your clothes dry cleaned or your shoes fixed and buy all sorts of meals and snacks. So convenient.

Less convenient: multiple trains will arrive on the same platform. I have stepped onto the wrong train a few times, meaning to get the one 5 minutes later and thus travelling completely in the wrong direction. Right platform, wrong train. Not a real issue if you are going home, definitely less convenient when you are trying to get to work.

Mind the gap
Mind the gap

Funny are the ‘mind the gap’ warnings on the intercom and on the platforms. It is almost like I am in London (minus the bad weather, that is ;-)) Another similarity with London: the trains get so full during rush hour, that sometimes you just don’t fit anymore. Happened to me this morning. The only thing you can do then, is wait for the next one and those usually arrive within 5 minutes. However, standing in the train in the morning is a given, there is no way you’ll have a seat.

And then naturally, what you’ve all been waiting for: the flipping of the couch in the train! There are a few movies up on YouTube, but this guy puts in so much effort that I had to pick this one to share. I so like this little invention that in my first week here, I spend a whole journey flipping the couch over. And again. And once more. And again. And……..again! Teletubbies, eat your heart out 😉

Movie!

Zo druk was het vanmorgen..
This is how busy it was this morning…

Sydney also has busses, but besides the fact that they drive on the ‘wrong’ side of the road – and every time I’ll be waiting on the other end so that when the bus shows up, I have to run for it – they are pretty common. So they aren’t really picture or story worthy.

I’ve been here for almost 4 weeks now, but the people, things and habits of this city still surprise me every day. That’s why next Monday, part 2 of ‘Sydney | The List – Things I’ve learned’ will come online, keep an eye out 😉

Have a great week!

xx Inez

PS: with everything I had to do for my apartment, I didn’t have time to search for peanut butter. My temporary solution? Nutella.

5 thoughts on “Sydney | Commute – Sydney trains”

  1. Die bank is inderdaad geniaal!
    We zullen ‘m eens doorsturen naar de NS, met wat geluk hebben we in onze oude dag geen problemen meer om in de trein een plek te vinden waar je met z’n vieren bij elkaar kunt zitten 🙂

  2. Hey meis wat leuk om te lezen over al je avonturen in Sydney. Mocht je geen geschikte pindakaas vinden dan kunnen we een schema maken zodat je elke maand van iemand anders een pot pindakaas ontvangt 😉 . Succes met verhuizen en ik ben benieuwd naar foto’s van je nieuwe stekje.

    1. Hey Kristel! Haha nou ik ga toch niet door een pot per maand heen hoor, dus dat is wellicht wat te enthousiast 🙂 Heb al begrepen dat er wat potten deze kant op komen, dus dat komt vast en zeker goed. Neemt overigens niet weg dat ik hier ook gewoon pindakaas zou moeten vinden die acceptable is, so the hunt continues!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *