Sydney | The List – Things I’ve Learned (4)

 

A baked Opal Card


(English text below)

Vanuit Nieuw-Zeeland: hoi! Ik had eigenlijk gehoopt dat ik deze blog vorige week al had kunnen schrijven, maar zoals dat meestal gaat, komt alles op het laatste moment: werk, inpakken, laatste dingen halen, en dus schrijf ik dit nu in een vliegtuig. See, blogging takes you places 😉 Zoals beloofd komt er een uitgebreidere blog over Nieuw-Zeeland later online, dus deze week moeten jullie het even doen met een nieuwe ‘Things I’ve learned’.

 • Ok, ik weet dat ik een echte Nederlander ben, maar behalve het eten en de bloemen, zijn kleding, make-up en parfum hier ook een stuk prijziger dan in Nederland. De volgende keer dat ik naar huis kom, neem ik een lege koffer mee 😉
 • Cadeautjes uit Nederland zijn super leuk, heb als een kind staan cheeren bij kaartjes, drop en stroopwafels, thanks everyone!! 🙂
 • Vegemite is echt ok. Ik denk dat ik het zelfs lekker vind. De truc is het brood te roosteren en dan als het nog heel warm is, er een laagje boter op te doen en dan heel dun (echt: hÊÊl dun) een laagje Vegemite. Ik word nog een echte Ozzie 😉
 • Mensen zijn hier galanter. Het gebeurt minimaal een paar keer per week dat ik een lift vol met mannen ophoud omdat ik niet aan het opletten ben en zij me voor willen laten gaan. Whoops. Sorry guys.
 • Met kerst eet je hier kalkoen. Ja of bbq, want ja: 30 graden. Ik heb nog nooit een hele kalkoen gemaakt, misschien is dit dan het jaar dat ik dat eens ga proberen 🙂
 • Ozzies kunnen drinken….. Goed, ik ken de stereotypes ook, maar deze is echt waar. Ze zijn er zowaar nog beter in dan de Engelsen en dat zegt wat.
 • Het is bijna onmogelijk om met iedereen in contact te blijven op een manier die ik graag zou willen. Ik ben nu eenmaal ook geen beller, nooit geweest en ellenlange e-mails schrijven houdt ook op een gegeven moment een beetje op. Moderne communicatiemiddelen zijn geweldig, maar helaas ook beperkt.
 • Voor pinnen onder de 10 dollar, betaal je hier gewoon nog. Dus nu heb ik ook altijd cash geld bij me, dat had ik in Amsterdam nooit.
 • Je OV chipkaart (Opal Card) bakken, ja, bakken..als in: in de oven, zorgt ervoor dat hij er iets minder mooi uitziet en ietsjes minder goed in je portemonnee past, maar hij doet het dan wel nog gewoon! Als de nucleaire oorlog begint dan overleven de kakkerlakken en de Opal Cards 😉 En ja, L. je had gelijk: hij doet het nog 😉
 • Ozzies nemen voor elk wissewasje een pil, of gaan naar de dokter. Als ik 1 keer nies, staan er al twee bezorgde collega’s om me heen die me aanraden om misschien toch maar antibiotica te halen. De pijnstillers hier, zoals Nurofen en Panadol, zijn hier ook veel sterker dan in Europa. Wat een aanstellers 😉
 • Muggenbeten hebben hier het Jerommeke effect of t-slag. Alle Suske en Wiske lezers weten nu precies wat ik bedoel. Voor alle anderen: dat is dus een slag – of in dit geval een beet – met vertraagd effect. Ik word op donderdag wakker met 3 muggenbulten, die ik niet zozeer voel maar wel zie. In de loop van de dag beginnen ze te jeuken, totdat ik ze open kras. Ja sorry mama, maar hallo: het jeukt! Dan is het 2-3 dagen rustig en dan beginnen die verdomde dingen opnieuw te jeuken. Serieus? Dit hadden we toch al gehad?
 • Ijsjes in december, om geen andere reden dan dat het zo een lekkere dag is, is awesome 🙂

Xx Inez

PS: Nieuw-Zeeland is ook een behoorlijk vet land. Maarre, dat komt denk ik ook een heel groot gedeelte door mijn gezelschap <3 😉

All the way from New Zealand: hiiiii!! I actually thought/hoped that I would be able to write this blog last week already, so all I had to do today was publish, but unfortunately, that’s not how things worked out. You know how it goes, the last days before a holiday: wrapping up work, packing, getting the last things…hence, I am writing this in an airplane. See, blogging takes you places 😉 I will write a blog on New Zealand later, so this week all I have to offer is a new ‘Things I’ve learned’ 😉

 • I know I am starting to sound extremely Dutch now, always complaining about costs 😉 and yes, I have already extensively written about the cost of food and flowers, but oh my, clothing, make-up and perfume is also really expensive here! Next time I’m travelling to the Netherlands, I am bringing an empty suitcase 😉
 • Gifts from home are awesome, I’ve been cheering while unpacking the cards, the liquorice and ‘stroopwafels’, thanks everyone!! 🙂
 • Vegemite is really ok. I think I even truely like it. The trick is to toast your bread and then, when it is still very warm, spread butter on it and then a thin – really thin – layer of Vegemite. I’m turning into a real Ozzie 😉
 • Galantry is not dead here. Minimally once a week I will keep a whole elevator full of guys, because they are all waiting for me to exit first and I am not paying attention. Whoops. Sorry guys.
 • Christmas dinner is turkey in Australia. Yeah, or bbq, because well, 30 degrees. I have never made a whole turkey before, so maybe this is the year 🙂
 • Ozzies can drink….. Ok, I am also aware of the stereotypes, but this one is really true. They are even better than the English and that says something..
 • It is almost impossible to stay in contact with everyone in a way and heartbeat I’d like to. I’m not really someone who likes calling and writing books for e-mails is not a proper option either (quite rightfully of course). Modern communication means are awesome, but still very limited unfortunately. So if I haven’t spoken to you in a while, I am sorry, I will catch up, promise!!
 • When you pay for something with your card and the amount is less than $10, they still charge you extra here. So now I always carry cash, in Amsterdam I never had any.
 • If you bake your public transport card (Opal Card) yes, baking…..as in: in the oven, it may no longer look pretty or fit in your wallet as nicely, but it still works! When the nuclear war starts, the ‘roaches and Opal Cards will survive 😉 And yes L. you were right: it still works 😉
 • Ozzies take a pill for everything or go to a doctor. Whenever I sneeze, I immediately have two concerned colleagues standing next to me who advise me to go get some antibiotics. The pain killers here, like Nurofen and Panadol, are a lot stronger here than they are in Europe too. Such babies 😉
 • Mozzie (mosquitoe) bites have a delayed effect here. I wake up on Thursday with 3 bites that I don’t really feel, but mostly see: they are huge. In the course of the day they start itching, naturally, up until the point I scratch them so hard, I bleed. Yeah sorry mum, but hello: it itches! Then they are quiet for about 2-3 days and then they start itching all over again! Seriously? Didn’t we go through this already?
 • Ice cream in December, for no other reason than because the sun is shining, is pretty awesome 🙂

Xx Inez

PS: New Zealand is a pretty awesome country. But my current company might also have a big hand in that <3 😉

2 thoughts on “Sydney | The List – Things I’ve Learned (4)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *