Sydney | Recipe (and a Quokka)

Did someone say cake? ;-) Hello Quokka!!
Did someone say cake? 😉 Hello Quokka!!

(English text below)

Voor iemand die zijn verjaardag eigenlijk niet viert, belooft deze week toch aardig feestelijk te worden 🙂 Met 2 ontbijtjes, 3 lunches, 2 diners en 2 borrels, is het maar goed dat ik niet aan verjaardagstaart doe, denk niet dat dat nog past. Nou ja, voor mijn collega’s zal ik wel bakken, I have to 😉 Ik hou van bakken. Niks zo fijn als na een dag waarin je het gevoel hebt dat niets lukt, thuis te komen en van niets iets geweldigs te maken. Of gewoon om op een zondagmiddag een nieuw recept uit te proberen. De kers op de taart (see what I did there 😉 ) is als mijn baksels dan binnen 2 seconden verorberd worden en op kantoor is dat altijd een sure thing. Instant ego boost, hoppa! 😉

Een van hun favorieten hier is de blondie. Dat is een brownie, alleen dan….nou ja: blond 😉 Dus geen gesmolten chocolade of cacao, waardoor het resultaat – als je het goed doet 😉 – lijkt op vierkantjes cookie dough met een krokant jasje. En wie houdt er nu niet van cookie dough? En ook zo heerlijk aan deze blondies: je kunt er alles in mikken. Origineel maak ik ze met M&M’s, maar ik heb ze nu al met Maltesers, Reese’s cups en witte chocolade met macadamianoten gemaakt. Als je regelmatig iets maakt, dan kun je er donder op zeggen dat mensen je om het recept gaan vragen. Wie jarig is, trakteert, dus trakteer ik jullie op het recept van mijn blondies. In het Nederlands is het recept in grammen, in het Engels in cups, wat eigenlijk veel makkelijker is. Als je het in grammen maakt: weet dat het recept niet heel nauw luistert, een paar gram meer of minder is echt geen probleem. Ready, set, bake! 🙂

Ingrediënten:

 • 155 gram boter – op kamertemperatuur!! Belangrijk!! 🙂
 • 450 gram lichtbruine basterdsuiker (yes, echt, bijna een pond 😉 )
 • 3 eieren
 • Theelepel vanille extract
 • 2.5 theelepel baking powder
 • 0.5 theelepel zout
 • 350 gram bloem – niet zelf-rijzend
 • 200 gram chocolate chips, melkchocolade, puur, wit of zelfs een combinatie van alle 3, doe je ding 😉
 • Minimum van 200 gram M&M’s, Maltesers, Reese’s…..sky is the limit
 • Ook nodig: een brownie blik en bakpapier.

How we do it:

Begin met je oven voor te verwarmen op 175 graden Celcius. Snij de boter in kleine blokjes en doe in een grote kom met de suiker. Grijp een vork – dit is het enige wat je verder nodig hebt, laat die mixer maar in de kast, ja echt, trust me – en zet een goede tv serie op. Want met alleen die vork en verder niets, ga je de suiker door de boter mengen. Afhankelijk van hoe zacht de boter is, hoe koud het is, hoeveel kracht je arm heeft en hoe sterk je vork – ik heb er al een paar verkloot 😉 duurt dit wel even. Wat je ook doet, weersta de behoefte om de boter te smelten. Het is echt echt echt van belang dat je de boter door de suiker mengt in vaste vorm. Als je nu echt haast hebt, kun je de boter ook zo, koud uit de koelkast, raspen. Yup, raspen. Gewoon zo’n grote rasp, de grove kant gebruiken en dan gaat dat hele mengen erna een stuk makkelijker. Eigenlijk is dat cheaten, maar ik zal niks zeggen, als jij dat ook niet doet 😉

Goed, alles door elkaar? Echt? Niet op de helft opgeven he, dan mislukt je blondie en eigenlijk is dat onmogelijk, zo een makkelijk recept is dit 😉 Nu – nog steeds met je good old fork – mix je de eieren een voor een door het beslag. Niet allemaal tegelijk erin kieperen nou, braaf zijn en luisteren naar me 😉 Dan mag de vanille, het zout en de baking powder er allemaal tegelijk wel in. Nu je chocolate chips en wat je gekozen hebt om er nog meer in te doen – I won’t judge 😉 – er ook in. Goed roeren en dan de bloem als laatste. Ik raad je aan dit in 2 of 3 keer te doen, als je alle bloem er tegelijk in gooit wordt het lastig om te mengen en je zou niet de eerste zijn die zichzelf ondergooit met bloem. Is funny – please to make pictures – maar niet perse heel handig. Kieper het geheel in het blik – dat je natuurlijk al lang met bakpapier hebt bekleed – en spreid uit. Het deeg is super dik, dat is prima, hoort zo.

Blondie!
Blondie!

Bak de blondie ongeveer 30 minuten. Ja echt, maar 30 minuten. Het ligt natuurlijk aan je oven, maar ik heb nog nooit een blondie langer dan 35 minuten hoeven bakken. Check rond de 25 minuten hoe hij er uit ziet, de bovenkant moet krokant en lichtbruin zijn en de blondie mag niet teveel wiebelen (dan is hij nog te zacht) als je het blik beweegt. Als je denkt dat hij klaar is, haal je hem uit de oven en dan – nu komt mijn eigenlijke geheim 😉 ….. Doe je blondie in de wasbak, waar je de stop al in hebt gedaan. Pak een glas of een mok en vul deze voorzichtig met koud water. Giet je glas leeg in de wasbak, zodat er een laagje water in komt te staan en het blik gaat drijven. Let op: zorg dat je blondie niet nat wordt, natte blondie is als een natte hond: jech. Laat de blondie zo even afkoelen, totdat je het blik met je blote handen kan pakken zonder je te verbranden. Droog het blik af en zet de blondie – met blik en al – in de koelkast. Nachtje laten staan en de dag erna uitdelen aan je hongerige collega’s die nu voor eeuwig van je houden 😉 Ow, mocht je je blondie nu niet willen uitdelen maar hem ook niet in 1 keer op willen eten: hij houdt zich ook prima in de diepvries. In stukken snijden en dan invriezen. Kind kan de was doen 😉

Mocht je m nu maken, please to send pictures 😉 En natuurlijk: mochten jullie nog andere recepten van me willen zien, let me know, ik vind het altijd leuk om dit soort dingen te schrijven 😉

Xx Inez

PS: Dit weekend: Baliiiiii!!! Kijk er ZO naar uit! Yoga, massages, eten, lezen en zwemmen. What else could a girl need?

PPS: Check mijn andere verjaardagscadeau dat ik mezelf gekocht heb, isn’t she gorgeous?

PPPS: En damnit, al het goede komt in 3en, dus ik denk dat ik me nog een cadeau ga kopen. Because, well, it’s my bday, that’s why 😉

Happy bday to me! <3
Happy bday to me! <3

 

 

For someone who refrains from celebrating her birthday, this week is turning out to be quite festive 😉 I’ve got planned: 2 breakfasts, 3 lunches, 2 dinners and 2 drinks, so I reckon it is a good thing I don’t do birthday cakes, don’t think it will fit! Well, I will bake for my colleagues, naturally. I love baking. Nothing is more satisfying than coming home after a messed up day in which you feel you haven’t achieved anything, and to create something from nothing. Or just to try out a new recipe on a lazy Sunday afternoon. And the cherry on the cake (see what I did there 😉 ) is when my baked goods are then devoured in minutes. Which is always a sure thing when I bring it to the office. Instant ego boost, done and dusted 😉

One of my colleagues’ favourites is the blondie. That’s a brownie, just……well, blond 😉 Made without melted chocolate or cocoa, the end result will be more like squares of cookie dough with a crispy layer. And who doesn’t like cookie dough? Also so very amazing about these blondies: you can throw in whatever you like. Originally I make ‘m with M&M’s, but by now I have also made them with Maltesers, Reese’s cups and white chocolate and macadamias. When you have a fall back recipe that everyone loves, chances are they are going to ask you to share it. Since it is my birthday this week, I figured I’d share the love, so I present to you: the recipe of my blondies. In Dutch the recipe is in grams, in English in cups, which is actually easier. When you do make it in grams: know that this is not a fussy recipe, a little more or less is absolutely no issue. Ready, set, bake! 🙂

Ingredients:

 • 2/3 cup of butter – room temperature!! Important! 🙂
 • 1 lb. light brown sugar (yes, really 😉 )
 • 3 eggs
 • Teaspoon of vanilla
 • 2 ½ teaspoon baking powder
 • ½ teaspoon salt
 • 2 ¾ cup of all purpose flour (not self-rising)
 • 200 grams chocolate chips
 • Minimum of 200 grams M&M’s, Maltesers, Reese’s…..whatever you like 😉
 • Also needed: baking tin and you can use the baking sheets or the spray, I like the sheets, those get the blondie out better.

How we do it:

Pre-heat the oven to 350 degrees Fahrenheit or about 175 Celsius. In a large bowl, cut up the butter in small pieces, add the sugar and put on your favourite TV show. Because: with a fork, and nothing else but a fork, incorporate the sugar into the butter until completely combined. Depending on how warm it is, how cold the butter is, how strong your fork (I ruined a few 😉 ) and how strong your arm is, this might take a while. Be patient, you will get there, but it is absolutely necessary you do this by hand, you will thank me later 😉 If you really have issues, or just less time, you can also grate the butter when it is still really cold. Yes, you read that correctly: grate it. This will make it so much easier to blend in with the sugar. But it is also more messy – try to get that grate clean, it is horror! – but it works either way 🙂

When the butter and sugar are completely mixed, add the eggs one by one. Just use the same fork, that is the only utensil you need for this 🙂 Only add the next egg when you have the previous one completely mixed up in the batter. Add the vanilla, the salt and baking powder and mix again. Add the chocolate chips, the M&M’s or whatever you are using and mix! Lastly, the flour goes in. You might want to do this in 2 or 3 batches, I find that when you add all the flour at once, it gets hard to mix in and it can get a bit messy. Wouldn’t be the first time I cover myself in flour 😉

Blondie!
Blondie!

Dump the mixture in the baking tin, spread out – the batter is really thick, it is supposed to be – and pop in the oven for about 30 minutes. Yes, only 30, not a lot more. Check after 25 and see what it looks like. The top should be crackly and not too runny, but also not to dark. I have never had to bake one longer than 35 minutes max.

Take it out of the oven and then – this is my secret to fudgy brownies and blondies – put it in your empty sink, but with the plug already in. Fill up a glass with water and slowly and carefully – don’t get the blondie wet! – pour it in the sink until the tin floats. Leave it there for a bit, until you are able to take out the tin with your bare hands without burning yourself. Wipe the tin dry and pop in the fridge – tin and all – overnight to properly cool. The reason to pop it in the sink is the same as when you want a soft boiled egg and cool it under running water. By cooling off the blondie quickly, you stop the baking process and ensure the middle stays a bit soft and fudgy, whereas the outside stays firm and crackly.

That’s all there is to it! Now take your blondie to work so all your colleagues love you instantly. If you don’t want to share, but also don’t want to eat it all in one go, you can also easily freeze the blondie. Just cut into pieces and pop in the freezer. Easy as cake 😉

If you do decide to make it, please to send pictures 😉 And obviously: if there are other recipes you’d like me to share, let me know, this is one of my favourite subjects to write about anyway 😉

Xx Inez

PS: Coming up this weekend: Baliiiiii!!! SO looking forward! Yoga, massages, food, reading and swimming. What else could a girl need?

PPS: Check the other birthday gift I bought myself, isn’t she gorgeous?

PPPS: And damnit, all good things come in 3, so you know what, I think I will just buy myself another gift. Because, well, it’s my bday, that’s why 😉

Happy bday to me! <3
Happy bday to me! <3

2 thoughts on “Sydney | Recipe (and a Quokka)”

 1. Niks meer kopen! Maar blondies opsturen. Is toch anders al jij ‘m maakt. Dan kan ik luier zijn namelijk. En er is een pallet aan cadeaus onderweg, dus dat derde cadeau komt ook wel goed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *